Güncellenen ülkemize giriş tedbirleri

Juba Büyükelçiliği 01.10.2021

Sayın vatandaşlarımız,

Güncellenen ülkemize giriş tedbirleri aşağıda sunulmuştur.

1) Brezilya, Güney Afrika, Nepal ve Sri Lanka'dan uçuşlar ikinci bir bildirime kadar durdurulmuştur. Son 14 günde Brezilya, Güney Afrika, Nepal ve Sri Lanka'da bulunduğu anlaşılan yolcuların Türkiye'ye girişten azami 72 saat önce yapılmış negatif sonuçlu PCR test raporu ibraz etmeleri gerekmektedir. Bu yolcular valiliklerce belirlenecek otellerde 14 gün süreyle karantinaya alınacaktır. Konaklama ve havaalanlarından transferlerine ilişkin ücretler yolcular tarafından karşılanacaktır. Karantinanın 14. gününün sonunda yapılacak PCR test sonucunun negatif çıkması durumunda karantina tedbiri sonlandırılacaktır.

2) Bangladeş, Hindistan ve Pakistan’dan gelen yolcuların Türkiye’ye girişten azamı 72 saat önce yapılmış negatif sonuçlu PCR test raporu ibraz etmeleri gerekmektedir. Bangladeş, Hindistan ve Pakistan’dan doğrudan gelenler ile son 14 günde bu ülkelerde bulunduğu anlaşılanlardan Dünya Sağlık Örgütü veya ülkemizce acil kullanım onayı verilmiş aşılardan en az iki doz (Johnson and Johnson için tek doz) yaptırdıklarını ve son dozdan en az 14 gün geçtiğini belgeleyenler ülkemize girişte karantina uygulamasından muaf tutulacaklardır. Bangladeş, Hindistan ve Pakistan’dan doğrudan gelenler ile son 14 günde bu ülkelerde bulunduğu anlaşılanlardan Dünya Sağlık Örgütü veya ülkemizce acil kullanım onayı verilmiş aşılardan en az iki doz (Johnson and Johnson için tek doz) yaptırdıklarını ve son dozdan en az 14 gün geçtiğini belgeleyemeyenler ise ikametgâhlarında veya beyan edecekleri adreslerde karantinaya alınacak, karantina sürecinin 10. gününde yapılacak PCR test sonucunun negatif çıkması durumunda karantina sonlandırılacak, 10. günde PCR testi yaptırmayanlar 14 gün süreyle karantinada tutulacak, test sonuçlarının pozitif çıkması durumunda Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünce yayınlanan güncel pandemi rehberi doğrultusunda hareket edilecektir.

3a) Afganistan’dan gelen yolcular ile son 14 günde bu ülkelerde bulunduğu anlaşılan yolcuların Türkiye’ye girişten azami 72 saat önce yapılmış negatif sonuçlu PCR test raporu ibraz etmeleri gerekmektedir. Bu yolcular Valiliklerce belirlenecek otellerde 10 gün süreyle karantinaya alınacaktır. Konaklama ve havaalanlarından transferlerine ilişkin ücretler yolcular tarafından karşılanacaktır. Karantinanın 7. gününün sonunda yapılacak PCR test sonucunun negatif çıkması durumunda karantina tedbiri sonlandırılacaktır.

3b) Ülkemizde ikamet veya çalışma izni olan Afganistan vatandaşları havayolu ile seyahatlerinde ülkemizde geçerli ikamet veya çalışma belgelerini ibraz etmeleri kaydıyla uçağa kabul edilecekler, bu kişiler otel karantinasından muaf tutulacak olup karantina sürelerini ikametlerinde geçirebilecekler ve ilk giriş noktaları İstanbul veya Ankara dışında olanların ikametlerine gidişlerine sadece özel araçla müsaade edilecek olup yurt içi uçuş yapmalarına veya toplu ulaşım araçlarını kullanmalarına izin verilmeyecektir.

3c) Afganistan’dan gelen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları otel karantinasından muaf tutulacak olup karantina sürelerini ikametlerinde geçirebilecekler ve ilk giriş noktaları İstanbul veya Ankara dışında olanların ikametlerine gidişlerine sadece özel araçla müsaade edilecek olup yurt içi uçuş yapmalarına veya toplu ulaşım araçlarını kullanmalarına izin verilmeyecektir.

4) 1 ve 3a maddeleri kapsamında karantina altına alınacak yolcuların Türkiye’ye gelmeden önce otel ücretlerini ödemiş olmaları gerekmektedir. Valiliklerce belirlenen otellerde karantina süreleri boyunca kalmak üzere gerekli ödemeleri yaptığını belgeleyemeyen yolcuların uçağa kabul işlemi hava yolu işletmeleri tarafından yapılmayacaktır.

5) İran ve Mısır'dan gelen yolculardan azami 72 saat önce yapılmış negatif sonuçlu PCR test raporu ibrazı talep edilecektir.

6) Birinci, ikinci, üçüncü ve beşinci maddelerde yer alan ülkeler dışında kalan diğer ülkelerden gelen yolculardan Türkiye’ye girişlerde Dünya Sağlık Örgütü veya ülkemizce acil kullanım onayı verilmiş aşılardan en az iki doz (Johnson and Johnson için tek doz) yaptırdıklarını ve son dozdan en az 14 gün geçtiğini ve/veya ilk PCR pozitif test sonucunun 28. gününden başlamak üzere hastalığı son 6 ay içinde geçirdiğine dair ilgili ülke resmi otoritelerince düzenlenen belgeyi ibraz edenlerden ayrıca negatif sonuçlu PCR/hızlı antijen testi raporu ibrazı talep edilmeyecek ve bu kişiler için karantina tedbiri uygulanmayacaktır.

7) Birinci, ikinci, üçüncü ve beşinci maddelerde yer alan ülkeler dışında kalan diğer ülkelerden gelen yolcular tarafından Türkiye’ye girişlerde Dünya Sağlık Örgütü veya ülkemizce acil kullanım onayı verilmiş aşılardan en az iki doz (Johnson and Johnson için tek doz) yaptırdıklarını ve son dozdan en az 14 gün geçtiğini ve/veya ilk PCR pozitif test sonucunun 28. gününden başlamak üzere hastalığı son 6 ay içinde geçirdiğine dair belge ibraz edilememesi durumunda girişten azami 72 saat önce yapılmış negatif sonuçlu PCR test raporu veya girişten azami 48 saat önce yapılmış negatif hızlı antijen test sonucunun ibraz edilmesi istenecektir.

8) Türkiye’ye yapılacak girişlerde yolculara Sağlık Bakanlığı tarafından varış noktalarında örnekleme (sampling) temelinde PCR testi yapılabilecektir. Gelen yolcuların test örnekleri alındıktan sonra nihai varış yerlerine gitmelerine izin verilecek ve test sonuçlarının pozitif çıkması durumunda Sağlık Bakanlığı Covid-19 rehberi doğrultusunda tedavileri yapılacaktır. Test sonuçları pozitif çıkan yolcular ile yakın temasta bulundukları kişiler kendilerinin belirledikleri adreslerde 14 günlük süre ile karantinaya alınacaklar ve 10. günün sonunda yapılacak PCR test sonuçlarının negatif olması durumunda karantina koşulları sonlandırılacaktır. Bu kişilerden Delta mutantı taşıdığı tespit edilenlerin karantina koşulları 14. günün sonunda PCR testinden negatif sonucu alınması halinde sonlandırılacaktır.

9) Ülkemize giriş yapacak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından, Dünya Sağlık Örgütü veya ülkemizce acil kullanım onayı verilmiş aşılardan en az iki doz (Johnson and Johnson için tek doz) yaptırdıklarını ve son dozdan en az 14 gün geçtiğini ve/veya ilk PCR pozitif test sonucunun 28. gününden başlamak üzere hastalığı son 6 ay içinde geçirdiğini belgeleyenler ile girişten azami 72 saat önce yapılmış negatif sonuçlu PCR test raporunu veya girişten azami 48 saat önce yapılmış negatif hızlı antijen test sonucunu ibraz edenlerin ülkemize girişlerine izin verilecektir.

10) Bu gereklilikler transit ve transfer yolcular içi geçerli değildir.

11) Mürettebat için PCR testi ve karantina zorunluluğu bulunmamaktadır.

12) 12 yaş altındaki yolcular Türkiye’ye girişlerde PCR/antijen test raporu ile aşı sertifikası uygulamalarından muaftır.

13) Aşı sertifikası, PCR/antijen test sonucu gibi belgeler yolculuk öncesi havayolu işletmeleri tarafından kontrol edilecek, belgesi olmayanların sefere kabul edilmemesi sağlanacak, belgesi olmayanların sefere kabul edilmesinden ötürü ortaya çıkan sorumluluk havayolu işletmeleri tarafından karşılanacaktır.

14) 1 ve 3a maddeleri kapsamında karantinaya alınacak yolcular için Valilikler tarafından belirlenen/belirlenecek oteller SHGM’nin linkinde (http://web.shgm.gov.tr/tr/covid-19-tedbirler/6599-izolasyon-otelleri) İngilizce olarak yayınlanacaktır.

Saygıyla duyurulur.

Atatürk

Pazartesi - Cuma

09:00 - 17:00

1.01.2021 1.01.2021 Yılbaşı
2.04.2021 5.04.2021 Paskalya
1.05.2021 1.05.2021 İşçi Bayramı
13.05.2021 15.05.2021 Ramazan Bayramı
9.07.2021 9.07.2021 Bağımsızlık Günü
20.07.2021 23.07.2021 Kurban Bayramı
30.07.2021 30.07.2021 Şehitleri Anma Günü
29.10.2021 29.10.2021 Cumhuriyet Bayramı
24.12.2021 26.12.2021 Noel